Metsäkylpy rauhoittaa kehon ja mielen

Moni meistä liikkuu metsässä vapaa-ajalle paljonkin marjastaen, metsästäen tai ulkoillen, kun taas joillekin metsä on vieras elementti ja sinne yksin meneminen voi olla jopa pelottavaa. Harva meistä kuitenkaan osaa tai muistaa pysähtyä luonnon äärelle ihmettelemään ja rauhoittumaan.

“Metsässä liikkumisesta olen aina pitänyt ja siksi tuntui, että mitä lisää metsäkylpy voi antaa. Oli kuitenkin positiivinen yllätys kokea metsä tietoisesti. Tuli tunne, että ennen olen kulkenut metsässä jalat ilmassa ja nyt olin läsnä ja jalat tulevasti maassa. Metsän havainnointi aistien avulla antaa metsästä vasta sen mielen ja kehon terveyttä lisäävän tunteen. Nyt metsän tuntee ja kokee eri tavalla. Ja pienikin metsä riittää. -Metsäkylpyasiakas

Olen itse kulkenut metsässä koirieni kanssa vuosia ja metsä on ollut minulle aina luonnollinen ja tärkeä elementti. Kuitenkin vasta Metsäkylpyohjaaja®-opintojen myötä olen oikeasti oppinut pysähtymään ja rauhoittumaan luonnon äärelle, näkemään, kuulemaan ja aistimaan luonnon aivan uudella tavalla. Metsästä onkin tullut minulle entistä merkityksellisempi paikka rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Metsässä oleskelulla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia

Metsässä oleskelulla on paljon positiivisia vaikutuksia sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnillemme. Tutkimusten mukaan jo 10-20 minuuttia luonnossa kohottaa mielialaamme, laskee stressitasoamme, verenpainettamme ja hengitystiheyttämme sekä vähentää negatiivisia tuntemuksia, kuten ahdistuneisuutta, masennusta ja aggressiota. Pidemmän luonnossa oleskelun on tutkittu vaikuttavan myös kehomme kykyyn puolustautua sairauksia vastaan. Metsässä oleskelu parantaa tarkkavaisuuttamme ja antaa meille myönteistä energiaa ja elinvoimaisuutta.

Metsäkylpy tehostaa metsän positiivisia vaikutuksia hyvinvointiisi

Metsäkylvyssä olemme läsnä sekä itsellemme että luonnolle pysähtyen nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta ja kauneudesta. Teemme erilaisia ohjattuja harjoitteita käyttäen apuna aistejamme; kuulemme, näemme, haistamme ja maistamme ja tunnemme luonnon ympärillämme. Luonnon ihmeiden keskellä keskitymme hengittämään ja kuuntelemaan myös omaa kehoamme. Metsäkylpy virkistää, rauhoittaa ja tasapainottaa mieltä ja kehoa sekä antaa mahdollisuuden myös omaan kasvuun ja oman luontoyhteyden vahvistamiseen.

Sain kokea matkan omaan sisäiseen rauhaan Pirjon asiantuntevan ja lämpimän ohjeistuksen kautta. Uskon, että en ole koskaan saanut tälläista suhdetta luontoon. Tämä metsäkylpy avasi silmäni luonnon kauneudelle ja monimuotoisuudelle. Sain kokea olevani yhtä luonnon kanssa. Voimaannuin, pitkän työpäivän kokemukset kehossa ja mielessä muuttui rauhaksi, kauneudeksi ja voimaksi.  -Metsäkylpyasiakas

Varaa Metsäkylpy itsellesi tai ryhmällesi

Metsäkylpy voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäohjauksena ympäri vuoden. Metsä tarjoaa eri vuodenaikoina ja sääolosuhteissa aina erilaisen mutta kiehtovan ympäristön rauhoittumiselle. Itse olen lumoutunut erityisesti pimeän ajan Metsäkylvyistä otsalampun valossa. Pakkasraja Metsäkylvylle on 10℃. Kovalla pakkasella tai rankkasateella Metsäkylpy voidaan siirtää myös sisätiloihin. Metsäkylpyyn kannattaa pukeutua aina hieman normaalia ulkoilua lämpimämmin, sillä Metsäkylvyssä pysähdymme luonnon äärelle.

Metsäkylvyn yhteyteen voidaan liittää myös eväshetki luonnossa tai hyvinvointiaiheinen luento esim. metsän terveysvaikutuksista, pitkäkestoisen stressin vaikutuksista mieleen ja kehoon tai oman hyvinvoinnin tukemisesta arjessa erilaisten Metsäkylpy- ja läsnäoloharjoitteiden avulla. Metsäkylpy sopiikin hyvin myös erilaisiin hyvinvointitapahtumiin tai työhyvinvointipäiviin.

Tiedustelut ja varaukset pirjo@mielenhetki.fi tai 050-4137080/Pirjo.

Avoimet Metsäkylpy-tapahtumat 

Säynätsalon ja Jyväskylän alueella järjestän myös avoimia Metsäkylpytapahtumia, joihin ilmoittautuminen joko Facebookin kautta tai suoraan pirjo@mielenhetki.fi tai 050-4137080. Tapahtumista tarkempaa tietoa ajankohtaista palstalla ja Mielen Hetken Facebook-sivuilla.

Metsäkylpyyn kannattaa pukeutua aina hieman normaalia ulkoilua lämpimämmin, sillä Metsäkylvyssä emme liiku paljoa, vaan keskitymme rauhoittumaan ja aistimaan luontoa erilaisten harjoitusten kautta. Saatamme myös istua tai maata maassa ohuen patjan päällä. Patjat on varattu järjestäjän toimesta, mutta omankin istuinalustan voi halutessaan ottaa mukaan.

Metsäkylpyyn osallistujia ei ole vakuutettu erikseen Mielen Hetken puolesta. Mikäli koet tarvitsevasi vakuutusta, huolehdithan, että vapaa-ajan- tai tapaturmavakuutuksesi on voimassa. Liikumme turvallisessa maastossa ja ammattitaitoinen ohjaaja huolehtii sinusta, mutta osallistut harjoituksiin omalla vastuullasi.

Metsäkylpykurssi ja Workshopit

Metsäkylpykursseilla ja Workshopeissa pääset yksittäistä Metsäkylpytapahtumaa syvemmälle Metsäkylvyn saloihin ja saat enemmän eväitä tehdä Metsäkylpyharjoituksia myös omassa arjessasi. Kurssit ja Workshopit toteutetaan Covid-19 tilantenne huomioiden  6-10 hengen pienryhmänä. Varmista siis paikkasi ajoissa!

Seuraava Metsäkylpykurssi alkamassa marraskuun aikana.

Kurssi ja Workshopit toteutetaan Säynätsalon metsissä ja tarkemmat kellonajat ja paikat sovitaan ilmoittautuneiden kanssa. Ilmoittautumiset pirjo@mielenhetki.fi tai 050-4137080/Pirjo. Workshop-ilmoittautuminen myös Facebook-tapahtumien kautta.